Agenție SEO din Timișoara
Luni - Vineri: 09:00 - 18:00

Ce este canibalizarea (keyword cannibalization) în SEO ?

 • Acasa
 • Blog
 • SEO
 • Ce este canibalizarea (keyword cannibalization) în SEO ?
canibalizarea în SEO

Canibalizarea cuvintelor cheie este un fenomen destul de întâlnit în SEO și poate avea un impact semnificativ asupra poziționării site-ului în rezultatele motorului de căutare.

Ce înseamnă canibalizarea cuvintelor cheie în SEO?

Canibalizarea apare atunci când una sau mai multe expresii de căutare pentru care dorești ca o anumită pagină din site să se clasifice în Google sunt introduse excesiv și în alte pagini ale site-ului. În loc să optimizezi o singură pagină pentru acele cuvinte cheie, vei optimiza mai multe pagini folosind aceleași termeni sau termeni similari. Acest lucru poate crea o competiție internă între pagini, conducând la o scădere a poziției în rezultatele de căutare.

Tipuri de canibalizare în SEO

Tipuri de canibalizare în SEO

Există două tipuri principale de canibalizare în SEO, care pot apărea fie în mod neintenționat, fie din necunoștință de cauză. Este important să înțelegi aceste tipuri pentru a putea identifica și rezolva problemele de canibalizare în site-ul tău.

 • Canibalizarea între două sau mai multe pagini care se luptă pentru același cuvânt cheie

Acest tip de canibalizare poate avea două rezultate diferite. În primul caz, ambele pagini se pot clasifica în primele poziții din Google pentru același cuvânt cheie. Acest lucru poate fi benefic, deoarece aduce mai mult trafic pe site-ul tău. În al doilea caz, ambele pagini se pot clasifica foarte slab sau nu se pot clasifica deloc, luptându-se între ele pentru același cuvânt cheie. Aceasta indică o problemă majoră de canibalizare care trebuie rezolvată.

 • Canibalizarea prin rotație între două sau mai multe pagini

Acest tip de canibalizare apare atunci când paginile canibalizate apar în mod alternativ în rezultatele motorului de căutare pentru același cuvânt cheie. Aceste pagini ocupă diferite poziții în SERP în perioade de timp diferite. Acest tip de canibalizare este întâlnit frecvent pe majoritatea site-urilor și necesită soluții eficiente pentru a fi rezolvat.

Cum poți evita și rezolva canibalizarea cuvintelor cheie

De ce este canibalizarea dăunătoare pentru site-ul tău?

Canibalizarea cuvintelor cheie poate avea un impact negativ asupra poziționării și performanței generale a site-ului tău. Dacă site-ul tău suferă de canibalizare, este posibil să ajungi pe paginile finale ale rezultatelor de căutare Google, ceea ce poate afecta traficul, rata de conversie și conștientizarea brandului. Este important să iei măsuri pentru a preveni sau rezolva canibalizarea pentru a-ți menține site-ul competitiv în mediul online.

Cum poți evita și rezolva canibalizarea cuvintelor cheie?

Pentru a evita și rezolva canibalizarea cuvintelor cheie în site-ul tău, iată câteva strategii eficiente:

 1. Analizează structura site-ului tău: Verifică cum sunt organizate paginile și conținutul în site-ul tău. Asigură-te că fiecare pagină are un obiectiv unic și că cuvintele cheie sunt atribuite corespunzător în funcție de relevanță și intenția utilizatorilor.
 2. Realizează un audit SEO: Un audit SEO cuprinzător poate ajuta la identificarea potențialelor probleme de canibalizare în site-ul tău. Un specialist SEO poate analiza paginile, cuvintele cheie și structura site-ului pentru a identifica și rezolva eventualele probleme.
 3. Optimizează conținutul: Asigură-te că fiecare pagină are un conținut unic și relevant pentru cuvintele cheie targetate. Evită duplicarea conținutului între pagini și asigură-te că fiecare pagină are un titlu, o meta descriere și un URL distincte.
 4. Folosește anchor text corect: Atunci când faci legături interne între pagini, asigură-te că folosești anchor text relevante și unice pentru fiecare pagină. Acest lucru va ajuta motorul de căutare să înțeleagă mai bine structura și conținutul site-ului tău.
 5. Monitorizează performanța: Urmează și analizează în mod regulat performanța paginilor tale. Verifică clasamentul în rezultatele de căutare, traficul și ratele de conversie pentru a identifica orice schimbări sau probleme de canibalizare.

Canibalizarea cuvintelor cheie poate submina eficacitatea strategiei tale SEO, afectând negativ poziționarea site-ului în rezultatele căutărilor. Recunoașterea și corectarea acestei probleme este esențială pentru a asigura o performanță optimă online. Printr-o analiză atentă a site-ului și un audit SEO riguros, îți poți ajusta conținutul și structura pentru a evita competiția internă pentru aceleași cuvinte cheie. Monitorizarea regulată a performanței te va ajuta să detectezi timpuriu semnele de canibalizare și să iei măsuri pentru a menține site-ul tău în topul rezultatelor de căutare.

Nu lăsa canibalizarea cuvintelor cheie să îți submineze eforturile SEO. Contactează-ne astăzi pentru un audit SEO și începe optimizarea conținutului tău pentru o vizibilitate online maximă!

Articolul anterior Articolul anterior