În ultima perioada, s-au intensificat comentariile spam la site-urile WordPress, dar există soluții simple prin care poți scapă de aceste mesaje/alegeri neimportante.Dacă deții un site, blog sau magazin on-line și ai câmpuri de comentarii (inclusiv recenzii), te vei trezi în timp cu spam-uri (comentarii nedorite). Iar cu trecerea timpului aceste comentarii vor deveni tot mai dese și mai supărătoare.
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci la început, când îți creezi site-ul este să îl personalizezi puțin, iar câteva metode de personalizare le voi dezbate în ceea ce urmează:
- Stabilirea limbii site-ului tău – dacă vei scrie articole, vei vinde produse sau vei prezența site-ul doar utilizatorilor din România, este foarte indicat să îți setezi limba site-ului tău că fiind Română:
Settings >> General >> Site Language;
- Permite trimiterea notificărilor pentru fiecare comentariu publicat:
Setări >> Discuțîi >> Trimite-mi email când >> se bifează cele 2 opțiuni;
- Setează–ți că orice comentariu să fie aprobat manual:
Setări >> Discuții >> Înainte să apară comentariul – se bifează prima opțiune;
- Instalează un plug-în pentru a te feri de spamuri în comentarii și nu numai.
Am testat mai multe plug-în–uri, dar cel mai interesant ni să părut a fi plug-în-ul Wordfence. Acest plug-în vine în varianta gratuită, iar dacă dorești, poți trece la varianta plătită, cu foarte multe caracteristici de protejare a site-ului tău.
În varianta gratuită, pe lângă faptul că îți poți securiza link-ul de login din platforma, acest plug-în îți da posibilitatea de a administra și lista de ip-uri care nu dorești să îți mai acceseze site-ul.
Din momentul în care ai instalat plug-în-ul, el va începe o perioada de “învățare” a site-ului, adică va urmări log-urile din spatele lui să vadă care ip-uri sunt în regulă și pe care să nu le pună în blacklist.
Va citi lista de utilizatori, pentru a îi reține în cazul accesărilor ulterioare fără a-i restricționa, iar cea mai utilă caracteristică este aceea că se va uită în lista de comentarii, iar dacă tu ai comentarii bifate că spam, el va avea grijă că acele ip-uri (utilizatori) să nu mai poată accesa site-ul tău.
Acest plug-în are Firewall-ul propriu care după ce trece de perioada de învățare, îți va proteja site-ul și de atacuri de tip Hack.
Va avea în vedere toate fișierele din site-ul tău și le va scana pentru a verifică dacă sunt viruși, inclusiv dacă ai alte plug-în–uri suspectate în a folosi în mod necorespunzător baza de date.
Vei primi notificări pentru orice logare a oricărui utilizator, sau încercare de autentificare a unui program sau a unui utilizator neautorizat.
De asemenea vei șți tot timpul când trebuie să îți faci actualizări la plug-în–uri sau la temele site-ului tău pentru că are și opțiunea notificărilor de acest gen.
În varianta plătită acest plug-în este un antivirus în toată regulă:
- Firewall-ul va comunica cu baza de date a celor de la Wordfence pentru a servi cele mai bune protecții;
- Vei putea bloca ip-uri pe regiuni, fără a fi nevoit să adaugi ip după ip, manual, mai ales dacă clienții tăi sunt doar din România;
- Scanare complexă;
O alternativă gratuită dar mai simplă, găsești online, folosind un scanner de securitate a site-ului.
Prețul pentru achiziționarea unei licențe folosite doar pentru un site este de 99 $, o singură dată, iar din punctul nostru de vedere merită toți banii, având în vedere complexitatea de protecție pe care ți-o oferă.