Astazi vom vorbi despre cuvintele cheie si rolul lor in procesul de optimizare SEO al unui website. Aceasta este una din cele mai importante parti din optimizarea SEO unu website pentru motoarele de cautare. Intelegand ce anume sau cum cauta oamenii anumite produse sau servicii, o sa poti alege cuvinte cheie potrivite care vor atrage mai mult trafic si vor creste semnificativ rata de conversie.
Facand un mic rezumat pentru incepatori, cuvintele cheie sunt cuvinte sau fraze pe care oamenii le folosesc atunci cand fac o cautare pe Google sau alt motor de cautare. Motorul de cautare va scoate in evidenta pagini care sunt optimizate pe acel cuvant cheie, care corespund cautarii.
Tipuri de cuvinte cheie
Short-tail – cuvinte scurte, formate din maxim 3 cuvinte;
Long-tail – cuvinte lungi, formate din mai mult de 3 cuvinte;
Short-term fresh – cuvinte pe termen scurt, spike-uri virale;
Long-term evergreen – cuvinte relevante pe termen lung;
Product defining – cuvinte care explica si descriu produsul sau serviciul;
Customer defining – se adreseaza direct si clar audientei targetate;
Geo-targeting – cuvinte locale pentru targetarea unei zone specificie – judet, sector, oras sau tara;
LSI – latent semantic indexing, cuvinte apropiate de cuvantul cheie principal;
Intent Targeting – cuvinte informationale, comerciale, tranzactionale;
Cuvintele cheie informationale
Sunt cuvinte cheie folosite de oamenii care vor mai multe informatii despre un produs sau un serviciu si sunt cele mai folosite in cautari. Sunt folosite de oameni care se informeaza si nu cumpara neaparat, potrivite pentru a atrage potentialii clienti.
De exemplu ca sa intelegeti cum functioneaza, sunt sanse foarte mici ca cineva care cauta cum sa devina fotograf profesionist sa ajunga sa si cumpere o camera foto. El este interesat de articole sau tutoriale care il invata cum sa devina fotograf, dar din care o sa inteleaga ca va trebui sa-si cumpere o camera foto pentru incepatori pentru a face primii pasi spre a deveni fotograf.
Cuvinte cheie tranzactionale
Sunt folosite cand suntem foarte aproape sa cumparam ceva si de multe ori aceste cuvinte cheie sunt foarte specifice si includ numele produsului.
Un mic exemplu:
– Masina de spalat rufe cu uscator Samsung transport gratuit
– Masina de spalat rufe cu uscator Samsung cel mai bun pret
– Masina de spalat rufe cu uscator Samsung reducere
– Masina de spalat rufe cu uscator Samsung oferta
Aici utilizatorul a depasit etapa de informare si este foarte clar ca utilizatorul este in cautare de o masina de spalat rufe cu uscator Samsung, ceva foarte precis si se ajuta de cuvintele cheie tranzactionale pentru a filtra cautarile, pentru a ajunge exact la ce are nevoie.
Cum faci keyword research pentru a alege cuvintele cheie potrivite?
Pentru inceput gandeste-te la cuvintele cheie sau expresiile pentru care iti doresti ca pozitionarile business-ului tau sa creasca in motoarele de cautare.
Trebuie sa tii cont de cateva aspecte foarte importante: numarul de cautari lunare, competitie si intentia utilizatorului. Afla ce cuvinte folosesc oamenii atunci cand cauta raspunsuri, iar pentru asta poti sa te folosesti de intuitie, Google Suggest si Keyword Planner de la Google Ads. Cu aceste tools-uri poti afla cate cautari lunare sunt pe
acel cuvant cheie de care esti interesat si poti afla mai multe alte sugestii de cuvinte cheie.
Daca ti-ai facut o lista cu cuvintele cheie reprezentative pentru afacerea ta, este momentul sa vezi daca exista competitie sau nu. De exemplu daca scrii pe Google cuvantul tau cheie si primele site-uri sunt Emag, Altex si alte site-uri mari, este foarte probabil sa ai nevoie de multe resurse pentru a concura cu acestea.
Analizeaza cate linkuri are competitia ta
Stim foarte bine ca un site puternic are foarte multe linkuri in spate, deci implicit va fi un site greu de depasit in cautari. Pentru a verifica numarul de link-uri pe care le are un site, poti folosi unul din instrumentele gratuite care fac asta. Introduci adresa competitorului tau si verifici.
Odata ce analiza de cuvinte cheie a fost finalizata va trebui sa optimizezi pagina sau site-ul pentru termenii respectivi.
Iata unde folosim cuvintele cheie in optimizarea unei pagini:
– In titlu;
– Meta descriere;
– Continut;
– Heading-uri (subtitluri);
– Numele si descrierea pozelor (eticheta ALT – ALT Tag);
– URL (adresa paginii);
– Textul ancora al link-urilor, adica textul din link-uri cand faci campanie de link building, de exemplu prin advertoriale.
Analiza cuvintelor cheie este un element important din procesul de optimizare SEO OnPage dar si SEO OffPage, un proces necesar pentru a creste vizibilitatea site-ului afacerii tale.
Vrei sa ai mai multe vanzari sau mai mult trafic? Cere acum o pferta de pret pentru optimizare SEO sau comanda o campanie de Advertoriale SEO.